Indeks glikemiczny to klasyfikacja produktów, które wpływają bezpośrednio na poziom glukozy we krwi zaraz po ich spożyciu. Zbyt wysoki poziom cukru w naszym organizmie prowadzi do zmęczenia, osłabienia, senności, bólów głowy, rozdrażnienia, problemów z koncentracją, a także zwiększa pragnienie. Nieustanne spożywanie produktów o podwyższonym indeksie glikemicznym ma również ogromny wpływ na pracę trzustki i wytwarzanie insuliny, a brak kontroli nad poziomem glukozy może przyczynić się do insulinoodporności oraz cukrzycy.

IG – jak dopierać produkty?

Warto wiedzieć, że produkty spożywcze, a właściwie węglowodany, bo to właśnie ich dotyczy indeks glikemiczny, dzielą się na 3 grupy:

  • produkty o niskim indeksie glikemicznym – do 55
  • produkty o średnim indeksie glikemicznym – od 56 do 70
  • produkty o wysokim indeksie glikemicznym – powyżej 70

Im więcej w naszej diecie produktów o niskim indeksie glikemicznym, tym większa szansa na kontrolowanie swojego stanu zdrowia i samopoczucia, a także na utratę wagi. Decydując się na zmianę jadłospisu warto na początku korzystać z tabeli produktów z podziałem określającym poziom IG, albo z gotowych przepisów czy diet pudełkowych, które nauczą nas komponować posiłki smacznie i zdrowo, bez dużych zawartości cukru.

Czytając listę produktów z określonym IG należ również zachować czujność. Np. czekolada ma zaledwie 40 IG, a wydawać by się mogło, że to czysty cukier. Trzeba jednak mieć na uwadze, że mówimy tutaj o dobrej i prawdziwej czekoladzie z dużą zawartością kakao, a nie zwykłej czekoladzie z supermarketu. Ciekawym przykładem są też ziemniaki, których poziom IG zmienia się w zależności od formy ich przygotowania: gotowany, pieczony, smażony, w formie puree – każdy z nich ma nieco inne wartości IG. Podobnie jest z marchewką, która ugotowana osiąga poziom 85 IG, a surowa zaledwie 30 IG.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – co jeść, aby utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi?

Chociaż dieta z obniżonym indeksem glikemicznym jest zazwyczaj dedykowana osobom z problemami cukrzycowymi, świetnie sprawdzi się również u osób z Hashimoto i insulinoodpornością, u osób, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe i zadbać o zdrowie, a także u osób, które zmagają się z nadliczbowymi kilogramami. Skomponowanie posiłków z produktów niskowęglowodanowych, bogatych w dobrej jakości tłuszcze i białka, nie doprowadza do wahań cukru we krwi, a dodatkowo przynosi uczucie sytości, hamuje apetyt i dostarcza energii.

Pomimo faktu, że indeks glikemiczny wiąże się z poziomem glukozy we krwi i wielu osobom kojarzy się z całkowitą rezygnacją ze słodkości, to nie do końca tak jest. Przykładem jest domowe masło orzechowe, do którego przepis znajdziecie na blogu Thermodiety. Przepis dopuszcza dodanie do zmiksowanych orzechów odrobiny syropu klonowego, przez co jest słodki i idealnie komponuje się z ciemnym pieczywem czy naleśnikami. Kolejną perełką zaspokajającą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego może być Migdałowe brownie na bazie miodu lub kokosowe ciasteczka.

Thermodieta to nie tylko ciekawe, proste i szybkie przepisy na słodkości o niskiej zawartości IG, ale przede wszystkim nauka prawidłowego odżywiania, komponowania składników i produktów w smaczny i zdrowy sposób. Jeżeli nie masz pomysłu na posiłki, a chcesz zadbać o indeks glikemiczny i kontrolować to co zjadasz w ciągu dnia, to Thermodieta zainspiruje Cię do tworzenia pysznych dań na każdą porę dnia.

Dodaj komentarz