Stajemy się coraz bardziej świadomi tego, jak nasze codzienne nawyki wpływają na środowisko i jakie szkody możemy wyrządzić naturze i sobie. Kupowanie wody w plastikowych butelkach może wydawać się nieszkodliwe. Szybko jednak przekonamy się, jak bardzo zanieczyszczamy środowisko, jeśli policzymy, ile butelek trafia do kosza w wyniku naszych działań.

Jeśli chcemy powstrzymać zmiany klimatu, ważne jest, abyśmy byli świadomi skutków naszych działań. Podobne refleksje mogą nas zachęcić do wprowadzenia pozytywnych zmian w przyszłości. Zamiast kupować butelki, lepiej kupić dzbanek z filtrem. Taki zakup szybko pokaże nam, ile pieniędzy marnujemy na wodę butelkowaną i jak możemy wykorzystać dostępną nam wodę słodką.

Obecnie nie ma przeciwwskazań do picia wody z kranu. Jednak nie wszystkie instalacje nadają się do tego celu. Trudno też dyskutować ze smakiem wody chlorowanej. Warto oczyszczać wodę przed nalaniem jej do szklanki. Można to zrobić za pomocą dzbanków wielokrotnego użytku lub butelek ze specjalnymi filtrami. Wkłady te oczyszczają wodę i poprawiają jej smak. Woda bez metali ciężkich i chloru jest zdrowsza i smaczniejsza!

Kamień w wodzie – co to jest i jak się go pozbyć? Czytaj więcej na https://miekkawoda.eu/poradnik/kamien-w-wodzie-co-to-jest-i-jak-sie-go-pozbyc/xage_xfur

Jakie filtry można kupić w sklepie?

Kupując dzbanek do oczyszczania wody, należy dokładnie rozważyć, jaki filtr powinien być zastosowany. Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów wkładów, z których każdy ma nieco inne właściwości. Dokonajmy przeglądu najpopularniejszych z nich:

  1. Filtr węglowy: Oczyszcza zanieczyszczenia organiczne oraz poprawia smak i zapach. Ma działanie absorbujące. Może gromadzić wszystkie szkodliwe związki i wiązać je razem, aby zapobiec ich przedostawaniu się do cieczy. Węgiel jest nietoksyczny i może być stosowany do oczyszczania wody.
  2. Filtr mechaniczny: Usuwa większe zanieczyszczenia i ma większą odporność na zużycie. Dostępnych jest wiele rodzajów wkładów – mogą być wykonane z pianki polipropylenowej lub karbowanej celulozy, a także z siatki nylonowej.
  3. Filtr zmiękczający: zmiękcza wodę i oczyszcza ją. Jest to związane z koniecznością dbania o pojemniki, w których jest przechowywana. Działa on na zasadzie wymiany jonowej.
  4. Filtr antybakteryjny: Filtr ten służy do usuwania zanieczyszczeń organicznych, a także zapobiega przedostawaniu się patogenów i bakterii do wody. Stosuje się go do wstępnego uzdatniania wody pitnej. Rozwiązanie to nie jest zbyt skuteczne.

Jaki filtr wybrać?

Istnieje wiele filtrów dostępnych dla dzbanków. Wybór niewłaściwego może przysporzyć wielu kłopotów i zniechęcić do zakupu. Warto postawić na niezawodne, proste w obsłudze rozwiązanie, które jest zarówno wydajne, jak i przyjazne dla środowiska. Filtry wykonane z węgla z łupin orzechów kokosowych i częściowo z materiałów roślinnych to nasz najlepszy wybór.

Jest to doskonałe rozwiązanie z wielu powodów. Wkłady nie tylko usuwają z wody chlor, ale także metale ciężkie, takie jak rtęć i miedź. Filtry te mają niski ślad węglowy, ponieważ w większości są wykonane z materiałów pochodzenia roślinnego. Oznacza to, że przy produkcji tych filtrów emisja gazów cieplarnianych jest znikoma. Po trzecie, węgiel z łupin orzechów kokosowych jest najbardziej skuteczny w zatrzymywaniu mikrozanieczyszczeń w wodzie.

Dodaj komentarz